felipe_stort222

OXYgym-trener Felipe Mota Ananias Dias (34) har svart belte i Brasiliansk jiu-jitsu, men føler ikke at han trenger å være tøff i trynet for det om. – Jeg kommer ikke her og brøler til folk, ler han. – Det blir for dumt å sette seg over elevene sine selv om du kan mer enn dem. Jeg tror heller ikke på å være for streng med dem, når vi møtes gir vi hverandre en klem og et kyss på kinnet, fordi det er slik vi er mot hverandre i Brasil, der jeg kommer fra. Vi er åpne og avslappede mennesker. Jeg tror det er forskjellen mellom jiu-jitsu og andre kampsporter, som for eksempel judo eller karate. I jiu-jitsu later ikke treneren som om han er slik en samurai var for 2000 år siden, smiler han lurt.

Felipe er kanskje ikke den strengeste treneren, men det betyr ikke at han ikke har prinsipper. Han mener at det er viktig å fokusere på utdanning i tillegg til det å være god i kampsport om man skal komme seg noen vei. – Jeg oppdrar elevene mine som om de var mine egne barn, og prøver så godt jeg kan å gi dem litt retning her i livet. Ida Fløisvik som nå er blitt barnetrener her på OXYgym begynte å trene hos meg da hun var seksten år gammel. Etterhvert som hun ble bedre sluttet hun på skolen og begynte å reise rundt på turneringer. Da hun ble Europamester kom hun til meg og spurte hva hennes neste mål burde være, og da svarte jeg at «ditt neste mål er å begynne på skolen igjen. Du må komme deg tilbake på skolebenken, eller så kan du ikke komme her og trene hos meg lenger».

Nå gleder han seg til å bli sjef for kampsportavdelingen i det nye OXYgymmet. – Det kommer til å bli så bra, fsier han entusiastisk. – Det blir hovedsaklig et kampsportakademi som inneholder en hel del andre ting også. Her kommer det til å være mulig å trene kondisjon, styrke og utholdenhet, i tillegg til de ulike kampsportene. Alle trenerne her kommer til å ha spesialisert seg innenfor de ulike kampsportene og treningsmetodene de lærer bort, og de kommer virkelig til vite hva de driver med, forklarer han. – Det som også blir kult er at vi kommer til å kjøre treningstimer for voksne og barn adskilt, men samtidig, slik at hele familien kan involvere seg. Nå for eksempel, ser jeg at foreldrene til mange av barna som kommer her for å trene bare sitter og venter på at barna skal bli ferdige, men så sier de samtidig at de ikke finner tid i hverdagen til å trene selv, forklarer han.

Treningsutstyret vil også være av høy kvalitet på det nye OXYgymmet, og noe av det har de fått inn allerede: – Disse mattene for eksempel, sier han og løfter hjørnet på matta som ligger ved føttene hans, – disse er de beste mattene i verden for jiu-jitsu-trening. Vi er kanskje det eneste akademiet i hele Europa som har disse. De er ekstra myke og brenner ikke huden når man ruller rundt på dem. – Og tredemøllen der borte, sier han, og peker på en stor rød tredemølle som står borte ved veggen, – den har en LED-skjerm som du kan bruke til å se på TV, eller så kan du surfe rundt på nettet, samtidig som du trener. Så hvis du har mye å gjøre kan du jobbe mens du løper!

1webphotos7

1webphotos8

Felipe er selv utdannet advokat. Sunn mat og helse er også noe som opptar ham, og han ønsker å inspirere elevene sine til å leve sunt. – Jeg har ingenting til overs for folk som driver med anabole steroider og slike ting. Jeg holder meg til god og sunn mat. Jeg drikker ikke engang proteindrikker! Hvis en av elevene mine vil få i seg mer proteiner så er rådet mitt å ta seg en øl, ler han. – Det er mye sunnere, og det smaker mye bedre enn en protein drikk. Det aller beste med jiu-jitsu er at det er en sport som alle kan bli gode i så lenge man har noe mellom ørene, mener Felipe. – Du kan være høy eller lav, tynn eller kraftig, fordi det handler ikke om noe annet enn teknikk. Ei jente kan for eksempel slå ti gutter på trening, fordi fysisk styrke ikke er det som avgjør om du vinner eller taper. Han tenker seg litt om før han fortsetter: – Jeg tror det er en ganske utbredt oppfatning bland nordmenn, og europeere generelt, om at de som driver med kampsport er store, uintelligente muskelbunter, men det er faktisk ikke tilfelle i det hele tatt, ihvertfall ikke når det kommer til de som blir gode i jiu-jitsu. En «fighter» må være smart, forklarer han.

Felipe er født og oppvokst i Rio de Janeiro, og begynte å trene jiu-jitsu allerede da han var barn. Det var en veldig populær sport i Brasil, så han var ikke alene om det. – Jeg har holdt på med det så lenge jeg kan huske. Jeg har gått på veldig mange ulike jiu-jitsu akademier opp gjennom årene. Foreldrene mine flyttet en del i løpet av barndommen, så hver gang vi kom til en ny plass fant jeg meg et sted jeg kunne trene. At Felipe endte opp her i Stavanger er ganske tilfeldig. Han ble invitert til å holde et seminar av en mann fra Stavanger som kom til ham for å få privattimer da han enda jobbet i Brasil. Han likte seg godt i Norge, og det suksessfulle seminaret utviklet seg til et tilbud om fast jobb som varte i noen år.